Wat is een VPN-verbinding, waar dient het voor en wat zijn de voordelen?

VPN staat voor Virtual Private Network. Het maakt gebruik van het internet om verbinding te maken met een bepaalde locatie en zo gebruik te kunnen maken van hun diensten. Deze verbinding kan op verschillende manieren tot stand komen, maar gewoonlijk wordt encryptie gebruikt om alle communicatie tussen de gebruiker en de server beschermd te laten.

De verbinding tussen gebruiker en server verloopt meestal via een software die door de beheerders van de VPN verbinding wordt geleverd, dus als de gebruiker de dienst wil gebruiken, hoeft hij die alleen maar te openen, zijn login en wachtwoord in te vullen en verbinding te maken. Na afloop van het verbindingsproces zullen de diensten beschikbaar zijn. Ontdek hieronder wat is VPN en wat de belangrijkste voordelen zijn!

Wat is VPN en waarvoor dient het?

Telewerken

Een van de hoofddoelen van het gebruik van VPN’s in de afgelopen tijd is om de werkinstrumenten bij elke werknemer thuis te brengen. Stel dat de werknemer van een bedrijf dagelijks interne systemen moet gebruiken, toegang moet krijgen tot jouw mailbox en bestanden moet opslaan op de netwerkserver.

Om deze werknemer in staat te stellen alles te doen wat hij nodig heeft, hebben de beheerders een paar keuzes: zij kunnen al deze diensten rechtstreeks op het internet beschikbaar stellen, maar dit zou hen vatbaarder maken voor aanvallen door cybercriminelen; of zij kunnen het VPN inschakelen zodat deze werknemer toegang heeft tot alle servers alsof hij zich binnen het bedrijf bevindt, waarbij wordt vermeden dat de interne servers worden blootgesteld.

Ons echte IP adres en locatie verbergen

Zodra wij verbinding maken met de VPN-dienst of het VPN-netwerk, biedt deze ons de mogelijkheid verbinding te maken vanaf een nieuwe server, die als gateway fungeert. Dus, het publieke IP zou niet van ons zijn, maar van die server.

Met andere woorden, de VPN-dienst camoufleert ons oorspronkelijke IP-adres, waardoor het lijkt alsof we ons in een andere stad of zelfs een ander land bevinden dan waar we ons werkelijk bevinden.

Toegang tot inhoud met regiobeperking

Of het nu gaat om het geval waarin landen hun inwoners de toegang tot bepaalde websites ontzeggen, of om diensten die op het internet beschikbaar worden gesteld die alleen voor bepaalde regio’s toegankelijk zijn, VPN kan helpen om toegang te krijgen tot dergelijke informatie.

Er zijn een aantal VPN diensten beschikbaar op het internet en verscheidene daarvan geven hun gebruikers de mogelijkheid om de regio te kiezen waar zij hun internet uitstapje willen doen. Stel bijvoorbeeld dat mensen in bepaalde landen over de hele wereld geen toegang hebben tot Noord-Amerikaanse nieuwswebsites omdat de regering van die landen de toegang tot die bestemmingen heeft verhinderd.

Aangezien de toegepaste beperking voor specifieke websites geldt, kunnen inwoners van die landen verbinding maken met een VPN dienst, de regio kiezen waartoe zij toegang willen, zoals Noord-Amerika, en de websites waartoe zij toegang willen krijgen, zullen beginnen te werken. In plaats van rechtstreeks naar de site te gaan, gaan de gebruikers namelijk naar het adres van de VPN server, en van daaruit naar de gewenste site.

Extra laag van veiligheid

Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, is het gebruikelijk dat VPN-verbindingen gepaard gaan met versleuteling van de pakketten die ermee worden verzonden, dus het is normaal om de aanbeveling te horen dat als je verbinding moet maken met openbare WiFi, je op zijn minst gebruik maakt van een VPN-verbinding.

Inloggen op jouw bankrekeningen terwijl je verbonden bent met een openbaar WiFi-netwerk is niet aangewezen, aangezien het voor een hacker relatief gemakkelijk is om onversleutelde pakketten op te vangen en de controle over jouw gebruikers rekeningen over te nemen. Dit is waar de extra beveiligingslaag die je via een VPN-verbinding kunt krijgen van pas komt, omdat de pakketten versleuteld worden verzonden, dus zelfs als een hacker toegang krijgt tot jouw gegevens zouden ze er niets mee kunnen doen omdat ze versleuteld zouden zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *