Waarom sommige kopers niet met een makelaar werken

Hoewel de meerderheid van de huizenkopers werkt met een makelaar – slechts 12 procent van de huizenkopers deed dat niet in 2020, meldt de NAR – het kopen van een huis zonder een makelaar kan een haalbare optie zijn voor sommigen, vooral als je bekend bent met het pand.

Het is eigenlijk vrij gebruikelijk dat men niet met een makelaar wekt volgens Pamela Linskey, advocaat en oprichter van Linskey Law LLC, gespecialiseerd in onroerend goed, estate planning en nalatenschappen in Massachusetts.

De meeste kopers overwegen niet te werken met een agent zijn op zoek om geld te besparen – een doel dat kan worden misleid gezien de manier waarop makelaar commissies zijn meestal gestructureerd. De commissie is meestal ongeveer 5 procent tot 6 procent van de aankoopprijs van het huis en wordt verdeeld tussen de listing agent en koper agent. Vaak, verkopers bouwen deze vergoeding in de prijs van hun huis.

“Over het algemeen is het enige voordeel van het kopen van een huis zonder een agent het besparen van het geld dat het zou kosten om de agent te betalen, meestal ongeveer 3 procent van de aankoopprijs,” legt William P. Walzer, advocaat bij Davidoff Hutcher & Citron LLP in New York uit. “Voor dure huizen, dat bedrag is niet triviaal en kan oplopen tot tienduizenden dollars.”

Op een 450.000 dollar huis, bijvoorbeeld, zou een 3 procent kopersagent commissie gelijk aan 13.500 dollar.

Echter, omdat de verkoper betaalt de commissie, kan er geen echte geldbesparende voordeel voor de koper, Linskey wijst erop: “De verkoper betaalt de courtage voor de listing agent en een koper agent, dus er is echt geen voordeel voor de koper voor het gaan van het alleen.”

Naast het besparen van geld of al weten het huis in kwestie, zijn er een paar andere redenen waarom u zou kunnen kiezen om niet te werken met een makelaar zoals Alexandra van der Schot:

U hebt een ervaren vastgoedadvocaat ingehuurd om u door het papierwerk te loodsen en advies te geven.
U heeft meerdere woningen gekocht en begrijpt het proces.

De verkoper is niet bereid om de commissie voor een koper agent te betalen, en je wilt niet om het te betalen.
Ongeacht uw motivatie, maar weet dat zonder een makelaar, je zou kunnen eindigen meer te betalen voor een huis. Dat komt omdat een van de belangrijkste taken van een makelaar is om de prijzen van woningen die momenteel op de markt te evalueren, samen met die welke zijn verkocht in de afgelopen maanden, om te bepalen of een verkoper de vraagprijs is in lijn met de reële marktwaarden. Als u onervaren bent in het doen van dit soort analyse zelf, kon je onbewust te veel betalen.

Je zou ook kunnen eindigen met een huis dat ernstige problemen heeft, met geld te zinken in reparaties zonder hulp van de verkoper, omdat je niet de juiste voorwaarden op zijn plaats of, erger nog, sloeg de inspectie helemaal over.

“Ik heb verhalen gehoord van kopers die aan contractvoorwaarden werkten en meerdere, ernstige problemen ontdekten nadat ze in het huis trokken”, zegt Blank, eraan toevoegend dat het contract die kopers zonder verhaal achterliet om hun geld terug te krijgen of van de verkoper te eisen dat hij voor reparaties betaalde.

Mark B. Huntley, een voormalig onroerend goed advocaat die nu loopt een persoonlijke financiën blog in San Diego, vertelt een soortgelijk verhaal van een koper die een huis gekocht zonder een agent. De koper vertrouwde op zijn eigen inspectie om te rechtvaardigen waarom hij wilde afzien van onvoorziene uitgaven, wat niet goed afliep.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *