Nieuwjaarsverzekering marketingstrategie #1: zet David en Goliath Tactics in.

Ik ben net klaar met het lezen van Malcom Gladwell’s laatste boek, “David en Goliath – Underdogs, Misfits and the Art of Fighting Giants.” Net als zijn eerdere werken, zit dit boek vol met interessante informatie die je doen denken over de dingen die je al dacht te weten. Hoewel het geen boek over marketing is, vielen twee van zijn bevindingen op als toepasbaar op de promotiestrategie.
1. Verander de voorwaarden van engagement. In het Bijbelse verhaal van David vs. Goliath zien veel mensen David als de underdog. Hij is een jongere, kleinere herder, onervaren in de strijd en gevechten zonder pantser tegen Goliath – een massale, brullende krijger. Gladwell schildert echter een ander beeld van David. Hij is van mening dat als je de situatie goed inschat, het duidelijk is dat David zou winnen omdat hij de manier van aanvallen heeft veranderd. In plaats van het gevecht van man tot man te voeren, hield hij afstand en gebruikte hij zijn draagdoek om een steen met hoge snelheid naar het voorhoofd van de reus te sturen – net zoals hij dat al ontelbare keren eerder had gedaan om zijn schapen tegen roofdieren te verdedigen.
Gladwell merkt op dat kleinere legers in de loop van de geschiedenis grotere legers met succes hebben verslagen, maar meestal alleen als ze de voorwaarden van de gevechten veranderen.
De verzekering marketing takeaway: doe iets onverwachts. Ga anders om met prospecten en klanten. Vang uw concurrenten op.
2. Pas op voor de wet van de afnemende opbrengsten. Als marketeers gaat het ons om het resultaat. We testen verschillende benaderingen, zoeken uit wat werkt en heroriënteren vervolgens de meest succesvolle strategieën. Het lijkt logisch. Maar Gladwell waarschuwt ons voor iets wat hij de “U”-curve noemt. De “U”-curve is het punt waarop meer van een goede zaak niet meer van een goed resultaat oplevert. Een voorbeeld dat hij gaf is uit het onderwijs. Iedereen weet dat kleinere klassen goed zijn… tot op zekere hoogte. Als je bijvoorbeeld van 30 leerlingen 20 leerlingen in een klas laat vallen, zijn er meetbare positieve resultaten. Echter, wanneer je van 20 leerlingen naar 10 leerlingen zakt, is er geen verdere winst – en in feite – is er vaak een verlies in de dynamiek van de klas, de leerdiversiteit en de daaruit voortvloeiende resultaten.
De verzekering marketing takeaway: houd de “U”-curve top of mind wanneer u zich bezighoudt met e-mailmarketing, sociale media en andere bereik. Ga er niet van uit dat, omdat een strategie een keer goed werkte, het goed zal blijven werken na verloop van tijd en wanneer het volume wordt verhoogd.
Zoals Albert Einstein ooit zei: “Krankzinnigheid doet steeds weer hetzelfde en verwacht andere resultaten”.