Netjes croissants eten

croissant

Een croissant is een boterachtig deeg van gistdeeg. Het wordt gemaakt door middel van een proces dat lamineren wordt genoemd; dit houdt in dat het deeg meerdere keren wordt gerold en opnieuw wordt gevouwen terwijl het met boter wordt bestreken. Na verschillende keren te zijn gevouwen, wordt het deeg tot een dun vel platgemaakt. Na het bakken ontstaat een bladerig, gelaagd gebakje met een schilferige textuur.

De naam croissant is afgeleid van zijn vorm; in het Frans betekent croissant “halvemaan” om te verklaren dat de vorm overeenkomt met die van een halve maan.

Door de knapperige textuur van een croissant blijven er na het eten meestal overal kruimels achter. Je kunt ook boter op je vingers krijgen. Als je probeert er geen puinhoop van te maken, vraag je je misschien af hoe je een croissant op de juiste manier eet.

Hoe maak je croissants?

Ingrediënten:

  • Een paar kopjes melk (verwarm de melk tot hij warm is)
  • bruine suiker
  • eetlepels droge gist
  • bloem voor alle doeleinden
  • Kosher zout
  • Boter
  • Deegborstel, een liniaal en wat keukenpapier. U hebt ook een elektrische mixer nodig.

Het proces:

Om het deeg te maken, meng je de melk, bruine suiker en gist samen in een kom in een mixer en laat je het staan tot het schuimig wordt (als het niet schuimig is, dan is het niet goed gedaan, gooi het weg en begin opnieuw). Voeg zout en enkele kopjes bloem aan het mengsel toe en mix tot het deeg glad en zacht is. Verplaats het deeg naar een plat werkvlak en begin het te kneden. Voeg zo nodig bloem toe tot je een zacht, plakkerig deeg hebt. Vorm een rechthoek van het deeg, wikkel het in een plastic zak en laat het ongeveer een uur afkoelen.

De volgende stap is het bereiden van de boter. De boter moet koud zijn, maar kan nog in elke vorm worden geperst. Gebruik een deegroller en stamp de boter tot hij een beetje zacht wordt. Leg de boter in een keukenhanddoek in de vorm van een blok, zorg ervoor dat er alleen een keukenhanddoek omheen ligt en stamp de boter aan tot hij een rechthoekige vorm heeft. Laat enige tijd afkoelen.

De volgende stappen bestaan uit het meerdere malen rollen en vouwen van het deeg met de boter en het toevoegen van bloem wanneer dat nodig is. Het kan vervelend werk zijn, maar uiteindelijk is het de moeite waard. Er is ook tijd om te rusten wanneer je deeg aan het koelen is. Wanneer je de gewenste vouw hebt, koelt je het af en laat je het rijzen voordat je het bakt. Je moet het deeg in totaal een aantal keren vouwen voordat het klaar is om te bakken.

Verschillende manieren om een croissant te eten

Weet je al hoe je croissants moet eten? Er zijn verschillende manieren om een croissant te eten en toch te genieten van de originele deegsmaak.

Croissant wentelteefjes: Je kan brood vervangen door croissants en genieten van een goede ochtendmaaltijd. Je kan andere zoete producten toevoegen om het nog beter te maken; suikersiroop, slagroom of fruit zoals appels, bananen of aardbeien kunnen goede toevoegingen zijn aan je croissant.

Je kunt overgebleven croissants gebruiken om een pudding te maken. Pudding kan dienen als de perfecte ontbijtmaaltijd.
Croissants kunnen ook worden gegeten als sandwich. Je kan ze vullen met eieren, basilicumblaadjes, tomaten of iets anders. Oude croissants kunnen worden gebruikt als dessert in plaats van ze weg te gooien. Je kan een heerlijk chocoladedessert maken van een dag oude croissant.

Croissants vormen ook een goede combinatie met salades. Je kunt croissants eten met een appel-tonijnsalade; of je kunt een boterzachte croissant ook eten met een krabsalade en die kruiden met saus.
Je kan ook genieten van een croissant panini als lunch of diner. Je kan jouw croissant ook vullen met kaas en eiwitten naar keuze en grillen tot de kaas er aan de zijkanten uitpuilt. Croissants kunnen ook worden gegeten met ham en kaas.

Wat is de juiste manier om een croissant te eten?

Genieten van gewone croissants

Je kunt van een croissant genieten door hem op te warmen tot hij extra zacht en boterig is, zonder al te veel korsten te hebben. Je kan de onderkant van de croissant ook omwikkelen met een servet om je vingers te beschermen tegen de vettigheid en ook om te voorkomen dat de kruimels eruit vallen.

Wat is de juiste manier om een croissant te eten als je geen servet hebt?

Als je geen servet hebt, kan je de croissants in stukken scheuren. Als je ze op deze manier eet, blijven de kruimels op het bord en komen ze niet op je kleren of op de vloer terecht. Gewone croissants kunnen ook met een mes in kleinere stukken worden gesneden en met een vork worden gegeten. Dit is de beste manier om croissants te eten als je geen rommel wilt maken. Een andere manier om geen rommel te maken bij het eten van een croissant is om eerst het bovenste deel van het midden op te eten en dan pas de andere delen. Je kan dit op een bord doen om de kruimels op te vangen.

Croissants eten met vullingen en smeersels

Slagroom, boter, ahornsiroop, fruit, koffie of kaas zijn goede combinaties om croissants mee te beleggen. Als je croissants in koffie doopt, wordt het deeg zacht genoeg om geen kruimels te hebben.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *