Extra onderwijs voor begaafde kinderen

hoog begaafd kind

Onderwijs voor (hoog)begaafde kinderen is erg belangrijk. Wanneer een kind niet het juiste onderwijs kan genieten kan dit erg vervelend zijn en leiden tot frustraties op school. Extra onderwijs voor begaafde kinderen is dan een van de oplossingen.

Waarom extra onderwijs?

Wanneer kinderen hun ei niet kwijt kunnen tijdens de reguliere schoollessen kan dit thuis tot uiting komen. Een kind kan zich dan thuis niet goed gaan gedragen wat kan leiden tot vervelende thuissituaties. Maar ook tijdens de les kan een kind soms vervelende dingen doen. Wanneer er meer uitdaging wordt geboden voor extra begaafde kinderen kan dit de oplossing zijn voor hun gedrag.

Oplossingen voor extra onderwijs

Er zijn verschillende oplossingen voor kinderen die gemiddeld begaafder zijn en meer uitdaging nodig hebben. Zo zijn er Ploeterklas, Brainwave klassen en plusklassen. Ondanks de verschillende benamingen is het doel van dit soort klassen hetzelfde: extra en uitdagender onderwijs organiseren voor hoogbegaafde kinderen.

Basisscholen en les materiaal voor begaafde kinderen

Er zijn erg veel basisscholen die extra les materiaal maken voor hun begaafde leerlingen. Dit lesmateriaal wordt op verschillende manier naar de kinderen gecommuniceerd. Zo kan het lesmateriaal tijdens de reguliere les worden overgebracht aan de leerlingen, of wordt er een dag uitgekozen waarin de kinderen na school een uurtje langer blijven om aan de slag te gaan met uitdagender lesmateriaal. Veel scholen creëren zelf een curriculum voor deze begaafde leerlingen. Ook kan er gekozen worden voor het aanschaffen van een curriculum. Dit is iets waar veel scholen niet bij stil staan, maar wat wel een erg goede oplossing kan zijn voor een basisschool. Wanneer er wordt gekozen voor het inkopen van lesmateriaal scheelt dit namelijk veel tijd en geld vanuit de basisschool. Met kant en klaar lesmateriaal kunnen de docenten gelijk aan de slag en is de kwaliteit erg hoog.

Het plusklas lesmateriaal van Plusjeklas is een mooie oplossing voor veel scholen in Nederland. Plusjeklas bereid verschillend plusklas lesmateriaal voor verschillende leeftijden op een basisschool. Zo is het lesmateriaal geschikt voor groep 3 tot en met groep 8 van de basisschool.

Kiezen voor hoogbegaafd onderwijs

Ben jij een docent op een basisschool, en is jouw school momenteel nog niet bezig met een curriculum voor hoogbegaafde kinderen? Dan is dit de tijd om hiermee te beginnen. Als basisschool zul je hoogbegaafde leerlingen moeten bijstaan waar nodig, en ze het lesmateriaal geven waar zij zelf aan toe zijn. Wanneer dit niet gebeurd kan dit erg vervelend zijn voor deze kinderen. Overweeg een curriculum op te zetten of aan te kopen zodat de hoogbegaafde kinderen op jouw school kunnen laten zien waar ze allemaal toe in staat zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *