Alles over fotografen

fotograaf

Wat is een fotograaf?

Fotografen vertellen verhalen door middel van beelden die ze vastleggen met hun camera. Ze drukken hun persoonlijkheid en standpunten uit via hun camera.

Er zijn verschillende fotografische niches waarmee zowel normale fotografen als bedrijfsfotografen hun artistieke vaardigheden kunnen tonen, zoals mode, studiowerk, reizen, journalistiek of natuur.

Wat doet een fotograaf?

Fotografen maken beelden die een beeld schetsen en een verhaal vertellen – “een beeld zegt meer dan duizend woorden”.

Een fotograaf werkt meestal als freelancer en wordt voor specifieke opdrachten ingehuurd door een verscheidenheid aan klanten. Een parttime/freelance fotograaf die door een klant wordt ingehuurd, is verantwoordelijk voor het tot in de puntjes volgen van de wensen van de klant, en voor het opzetten van een bedrijfsmodel dat prijzen en opties duidelijk zichtbaar en toegankelijk maakt.

Fotografen zijn verantwoordelijk voor de digitale of fysieke ontwikkeling van hun foto’s, en kunnen ook verantwoordelijk zijn voor sommige of alle bewerkingen. Het bewerkingsproces kan bestaan uit eenvoudig bijsnijden, toevoegen/veranderen van kleuren en schaduwen, aanpassen van scherpte en belichting, of het verwijderen van objecten om het beeld op te schonen.

Er zijn vele genres van fotografie waarin men zich kan specialiseren, zoals:

Bruidsfotografie

Bruidsfotografie is een zeer gespecialiseerde vorm van fotografie. De trouwdag is meestal een van de belangrijkste en meest gedenkwaardige dagen in iemands leven, een dag die nog jaren zal worden herinnerd. Daarom zijn gewone foto’s voor de meeste bruidsparen gewoon niet voldoende. Professionele trouwfotografen worden ingehuurd om de onvervangbare momenten van een bruidspaar vast te leggen door creatieve, openhartige en prachtige foto’s te maken van de huwelijksceremonie en de receptie.

Alvorens een bruiloft te fotograferen, correspondeert de fotograaf maandenlang, of zelfs een jaar of twee, met de klant vóór de feitelijke trouwdatum. Het is belangrijk om de klant te leren kennen en te begrijpen wat hij leuk vindt, wat hij niet leuk vindt en wat zijn uiteindelijke visie is, zodat het bruidspaar zich op de dag van de bruiloft comfortabel genoeg voelt om hun ware persoonlijkheid naar buiten te laten komen en te laten stralen. Zodra de details zijn overeengekomen, wordt een standaard schriftelijke overeenkomst getekend tussen het aanstaande bruidspaar en de fotograaf.

Na afloop van het evenement worden de foto’s zo snel mogelijk verwerkt, komen de bruidsfotograaf en het bruidspaar bijeen om de foto’s door te nemen en wordt de bestelling afgerond. Een hoog niveau van klantenservice is na het evenement net zo belangrijk als ervoor – een goede klantenrelatie kan leiden tot familieportretten en portretten van hun kinderen in de komende jaren.

Modefotografie

Modefotografen zijn verantwoordelijk voor het fotograferen van kleding, accessoires en modemodellen. Ook werken ze samen met haarstylisten, modestylisten, visagisten en modeontwerpers. Een modefotograaf kan freelance werken of worden ingehuurd door een modeontwerper, een modeblad, een modehuis, een reclamebureau of een mode/beauty tijdschrift.

Door middel van hun foto’s zijn modefotografen in staat om een bepaald aura te creëren en te definiëren wat schoonheid en stijl is. De verantwoordelijkheden omvatten meestal het opzetten en uitvoeren van fotoshoots, de communicatie met visagisten en modeontwerpers om hun visie zo goed mogelijk weer te geven, en het bewerken van de foto’s.

Vastgoedfotografie

Onroerend goed is een zeer competitieve industrie, gevuld met ambitieuze agenten op zoek naar hun volgende verkoop. Het verkopen van onroerend goed gaat over jezelf onderscheiden van de concurrentie, en een van de manieren waarop dat kan worden gedaan is door het vastleggen van mooie en verleidelijke foto’s van een huis dat te koop staat.

Dit type fotografie staat enigszins los van de meeste artistieke vrijheid die men bij andere vormen van fotografie kan genieten. Vastgoedfotografen verlenen een broodnodige dienst aan een zeer snelle industrie. Maar omdat de foto’s tijdelijk zijn en voor het grootste deel niet veel sentimentele waarde hebben, kan de fotograaf zich concentreren op het produceren van een topproduct dat van de ene fotoshoot naar de volgende kan worden gekopieerd.

Reisfotografie

Reisfotografie is het maken van foto’s die de mensen, cultuur, gewoonten, landschappen en geschiedenis van een gebied tot uitdrukking brengen. Reisfotografie is echter, in tegenstelling tot andere soorten fotografie zoals mode-, trouw- of vastgoedfotografie, moeilijker te gelde te maken. Meer en meer fotografen gebruiken creatieve manieren om in hun levensonderhoud te voorzien, zoals stockfotografie, bloggen, commerciële projecten en lesgeven.

Carrières in reisfotografie kunnen net zo gevarieerd zijn als de bestemmingen die ze bedienen. Een groot deel van het maken van een carrière uit dit soort fotografie is door het aanboren van sociale media marketing, ontwikkeling van inhoud, onderhandelen en verkoop. De eerste stap is echter om er gewoon op uit te gaan en wat foto’s te nemen – een goede portfolio hebben is de sleutel in dit genre fotografie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *